Etusivu

Pastat

SAVULOHIPASTA


Kylmäsavulohi on niin herkullista, varsinkin appiukon savustamana. Yleensä viemme hänelle aina useamman fileen savustettavaksi. Lohta syömme leivän päällä, salaatissa, paljaaltaan sekä pastan muodossa. Tämä pastaresepti on itseni värkkäämä. Viime keväisten tupaantuliaisten voileipäkakuista jäi yli lohta ja kuorrutusta, näistä sain aikaiseksi savulohipastan. Siinä pastassa oli molempia, kylmä -ja lämminsavulohta. Tämä pastaresepti ei ole niin juustoinen kuin se ensimmäinen versio, mutta jokainen voi halutessaan lisätä juustoa. Tästä tulee reilu annos, kolme aikuista söi tästä kaksi päivää ja jäikin vielä.


500g täysjyväpastaa
1 kalaliemikuutio

2 sipulia
n. 700g kylmäsavulohta
6dl ruokakermaa
1prk savulohi-piparjuuri tuorejuustoa
½ kalaliemikuutio
sitrunapippuria
öljyä


Kiehauta vesi ja lisää kalaliemikuutio. Lisää pastat ja keitä pastapussin ohjeen mukaan. Laita kattilaan loraus öljyä ja pilkotut sipulit. Kuullota sipuleita niinkauan, että pehmenevät. Paloittele kylmäsavulohi. Lisää kattilaan ruokakerma ja tuorejuusto. Anna juuston sulaa. Lisää kalaliemikuutio ja sitruunapippuria maun mukaan. Lisää lopuksi lohi ja keitä pienellä lämmöllä hetken aikaa.

Huuhdo keitetyt pastat ja kaada ne uunivuokaan. Lisää uunivuokaan lohikastike ja sekoita. Laita vuoka uuniin 200°, kiertoilmalla 180°. Anna pastan muhia uunissa n. 15min.


TONNIKALAPASTA



















Tonnikalapasta on nopea ja hyvä arkiruoka. Kastike valmistuu sillävälin kun pastat kiehuvat. Tätä ohjetta varioin usein eri pastakastikkeilla ja tuorejuustoilla. Mutta pienen tulisuuden tykkään kastikkeessa pitää, siksi on aina oltava chilitonnikalaa kaapissa. Joskus hieman hankala koota näitä reseptejä, koska olen sellainen "mutu"-kokki. Laitan aineksia vähän yhtä ja vähän toista, en niin tarkkaan ruukaa mittailla.

Näitä tarvitset:

Pastaa  (me käytämme täysjyvää yleensä)

2 purkkia tonnnikalapaloja vedessä
1 purkki chilitonnikalaa
1 purkki (390g) Pirkka Ricotta-pastakastiketta
n. 1dl ruokakermaa tai Creme Fraichea
½ purkkia tuorejuustoa maun mukaan esim. mustapippuri, parika-chili, valkosipuli
n. 3rkl ketsuppia tai tomaattipyrekin käy, mutta pienempi määrä silloin
Sitruunapippuria maun mukaan
Aromisuolaa maun mukaan

Tee näin:

Laita pastavesi kiehumaan.
Kun vesi kiehuu lisää keitinveteen suolaa ja pastat. 
Keitä pastoja ohjeen mukaan.

Valuta nesteet pois tonnikaloista.
Laita kaikki ainekset, (paitsi ruokakerma, sitruunapippuri ja aromisuola) kattilaan ja keitä pienellä lämmöllä hetekn aikaa.
Lisää ruokakermaa kastikkeen koostumuksen mukaan. Kastike ei saa olla liian löysää.
Laita mausteet, lisää tarvittaessa.


KERMAINEN JUUSTO-KINKKUPASTA


Pastaruoat ovat niin hyviä ja helpoja tehdä, tulee tehtyä niitä arkisin aika usein. Pääosin teen täysjyväpastaan, mutta nyt en yövuorosta päästyäni muistanut kaupasta sitä ostaa. On se vaan niin paremman makuista ja terveellisempääkin. Terveellisyydestä viis, kun katsoo tämänkin reseptin kerma - ja juustomäärää :) Noh, olisi ainakin hieman terveellisempää täysjyvän kanssa ;) Tästä tulee sitten iso satsi, ei tarvii jokapäivä olla kapusta kourassa!




















Tykötarpeet:

N. 600g pastaa
Lihaliemikuutio

Kastike:

1 iso paprika
1 iso sipuli
2.5 dl Kippari-ruokakermaa
5 dl 7% ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskija paprika-sulatejuustoa
2 pussia a' 230g palvikinkkusuikaleita
2 pkt a' 100g Pirkka ilmakuivattua kinkkua ( 2 siivua meni koirien suihin ja yksi koristeeksi       ylläolevaan annokseen)
Laitoin myös Creme Fraichen jämät kastikkeeseen, jotka olivat jääneet yli toisesta ruoasta
öljyä kuullottamiseen
4 tl Kotigastronomin lihaliemijauhetta
kotigastronomin rub chili-maustetta
mustapippurirouhetta
Kotigastronomin savupaprika-maustetta




















Valmistus:

Kiehauta pastoille vesi ja laita siihen lihaliemikuutio maustamaan  pastoja.
Laita pastat kiehuvaan veteen ja keitä vähentäen ohjeen ajasta noin 1-2minuuttia, koska pastat kypsyvät lisää keitettäessä pastaa kokoon.
Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä ja lisää ne isoon kattilaan.
Lisää kattilaan kaikki kermat ja juustot, lämmitä pienellä lämmöllä kunnes juusto on sulanut.
Lisää kinkkusuikaleet ja ilmakuivattu kinkku. Ilmakuivattu kinkku kannattaa erotella siivuiksi ja leikellä puhtailla saksilla niistä paloja.
Lisää huuhdeltu pasta kattilaan. Sekoita.
Pidä kattilaa pienehköllä lämmöllä n. minuutin ajan.
Maista vielä maku.  Pastat imevät yllättävän paljon mausteita itseensä.

Koristele halutessasi.
Syö vihreän salaatin kera.